21 Ocak 2012 Cumartesi

Ocak'ın 4. Haftası Pazarda Neler Var? Sarı Somun Ekmeği




Sebze ve meyve alışverişimi yıllardır pazardan yaparım. Perşembeleri semt pazarımız var. Cumartesi günü de organik pazara giderim vakit buldukça. Havalar soğuduğunda ise eve sipariş veririm. Pazardan aldığım/Eve sipariş ettiğim sebze ve meyveler de o hafta evimizde neler pişeceğini gösterir :)


Bakalım bu hafta pazarda neler vardı:

  1. Brokoli
  2. Ispanak
  3. Karnabahar
  4. Deveci armudu
  5. Kırmızı elma (tatlı)
  6. Mandalina
  7. Portakal
  8. Muz
  9. Dil Peyniri
  10. Havuç
  11. Kuru soğan
  12. Sarı Somun Ekmeği*
  13. Tavuk Bonfile


Demek ki evimizde bu hafta ne pişecekmiş?! :)

  1. Ekşili köfte (canım çekti)
  2. Tavuk etli, tavuk suyuna şehriye çorbası
  3. Kıymalı Karnabahar
  4. Ispanak
  5. Zeytinyağlı barbunya pilaki
  6. Havuç ve turp salatası: Kızım açık açık, ismiyle istiyor bu salatayı. Akşam yemeklerinde sadece bu salatayı yiyor.  Bazen kendisi eliyle yemek istiyor, o zaman biraz zorluyor bizi ama en azından severek yiyor.
  7. Bol bol kuru yemiş: Malatya Pazarı'nın kavrulmamış kuru yemişlerden yaptığı karışık, şu sıralar favorimiz.
  8. Ballı kuşburnu çayı da şu sıralar kızımın favorisi.
* Sarı Somun Ekmeği'nin hastasıyız. Bu ekmeğe bir yerlerde rastlarsanız bir tadına bakmanızı tavsiye ederim. Süngerimsi bir dokusu ve farklı bir lezzeti var. İnternette şöyle açıklamalar buldum bu ekmekle ilgili:

Geleneksel mayalama ve pişirme yöntemi ile ahşap kalıplarda fermente edilir. 
Taş zeminli, toprak sıvalı köy fırınında, kayın ve meşe odunu ile 45 dk.da 180 C ısı ile ateş görmeden pişirilir.

Hacim arttıran, renk veren, yumuşaklık kazandıran, küflenmeyi önleyen, bayatlamayı geciktiren katkı ve koruyucular içermemektedir. (Ekmek yerine ne yiyoruz biz acaba?)

Kullanılan un ISO 9000 VE HACCP gıda güvenliği belgeleri standartları dahilinde, taş değirmende öğütülmektedir. 

Ekmekler TKİB’nin G14-0093-G.0001 sayı ve 21.02.2005 tarihli izni ile Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Çeşitleri tebliğine uygun olarak üretilmektedir.



İçindekiler: Organik tam buğday unu, organik ekmeklik un, ekşi maya, doğal kaynak suyu, organik yulaf ezmesi, deniz tuzu .


Oda sıcaklığında 4 gün , buzdolabında 3 hafta , derin dondurucuda 3 ay saklanabilir. (Oda sıcaklığında 1 hafta dayanıyor, kefilim.)

Net 500 gr dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder