15 Ekim 2012 Pazartesi

Kolay Domates Konservesi Nasıl Yapılır?



Aslında her şeyi mevsiminde yeme taraftarıyım ben. Bu nedenle yaz meyve sebzelerini konserveleyen, derin donduruculara atan biri değilim. Ama vazgeçemediğimiz tek bir sebze (aslında teknik olarak meyve) var, o da domates; çünkü yemeklerimizde salça sevmiyoruz biz. Domatesi kışın bulamayacağım için mecburen konservelemem gerekiyor.

Hem sağlıklı beslenmek istiyorum, hem de fazla uğraşmaya gelemiyorum :) Bu nedenle kendimce en çabuk konserveleme yöntemini şöyle buldum, resimlerle anlatayım:

Öncelikle mevsiminde kıpkırmızı domatesleri alıyorum, yıkıyorum ve keskin bir bıçakla popolarına artı biçiminde bir kesik atıyorum:



 
Bu sırada su ısıtıcısında kaynattığım suyu tencereye döküp, kaynamakta olan suyun içine çizilmiş domatesleri atıp, diğerlerini çizmeye devam ediyorum:


1-2 dakika kaynar suyun içinde duran domateslerin kabukları yumuşuyor. Kevgir yardımıyla sudan çıkarıyorum:


Popolarındaki kesik uzamış ve kabukları tamamen ayrılmış oluyor. Bu şekilde saniyeler içinde soyuluyor:



Bu sırada başka bir tencerede kavanozları kaynatıyorum ki steril olsunlar, konserveleme sırasında içlerinde bakteriler üremesin:


Domatesleri bıçak yardımıyla küp küp doğruyorum (rondodan geçirmekle ya da kaynatmakla uğraşmıyorum). Sonra da kavanozlara doldurup, kavanozların ağızlarını sıkıca kapatıp, kavanozları düdüklü tencereye atıyorum. Kavanozların en küçüğünün yarısına kadar su doldurup (ki böylece suyun kaynaması esnasında kavanozun içine su kaçmıyor), en kısa programda 5-6 dk pişiriyorum. Bu şekilde konservelenmeme riski sıfırlanmış oluyor. Normal düdüklü tencerede de bu şekilde pişer sanırım. Ama kavanozların çatlayabileceğini düşünüyorsanız, düdük açık olarak kaynatabilirsiniz. Hatta düdüklünüz yoksa normal tencerede de kaynatsanız olur. Yeter ki kavanozların içindeki hava kavanozun kapağını içeri doğru çekerek vakumlasın. Hatta kavanozlar ve domatesler sıcakken yerleştirirseniz, kaynatmanıza bile gerek kalmadan, kapağını kapatıp kafa aşağı çevirmeniz yeterli gelebilir. Ama o şekilde fire verme ihtimali olur, bazı kavanozlar vakumlanmayıp sızdırabilir.


En son olarak kavanozları kafa aşağı çevirip bir leğene doldurup konservelenip konservelenmediklerini test ediyorum. Eğer ağzı açık kalan olursa zaten kafa aşağı dururken akıtıyor. Şimdiye kadar hiç fire vermedim ama yine de test etmekten zarar gelmez deyip bir gece kafa aşağı bekletiyorum. Ne olur ne olmaz diye bir leğenin içine de koyuyorum ki akıtırsa etraf kirlenmesin.


Değişik boy kavanozlar kullanıyorum. Böylece domates çorbası yapacağımda fazla domates gerekirse büyük kavanozlardan birini, az miktarda yapacağım yemekler için de küçük kavanozlardan birini kullanabiliyorum.

Sonrasında bu konserveleri mutfak dolaplarında, yani gölge ve serin bir yerde bekletiyorum. Eylül'de yaptığım konserveler bir sonraki Haziran'a kadar bitmiş oluyor zaten ve biz de taze domateslere kavuşmuş oluyoruz :)

Daha kolay bir yöntem bilen varsa, bana da versin sırrını...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder