Ordu-Samsun arasında eğer sahil yolunu kullanıp ve Bolaman virajlarına girilecekse, buraya uğramadan geçmemek lazım: Vonali Celal (İstanbul'da da Cankurtaran ve 4. Levent Sapphire AVM'de şubeleri varmış). ekşisözlük'te şöyle tarif edilmiş:
"türkiye'nin en uzun tünelinden tam gaz yola devam etmek yerine sahilden tıngır mıngır giderim, yolu iki saat uzatırım, üç saat de yemek için harcarım, turşuları tek tek tadarım, üstüne bir saat denize karşı ense yaparım diyen ehl-i keyf insanların tekkesi."
1976 yılından beri servis veriyormuş. Vona, Perşembe'nin eski adıymış.
"türkiye'nin en uzun tünelinden tam gaz yola devam etmek yerine sahilden tıngır mıngır giderim, yolu iki saat uzatırım, üç saat de yemek için harcarım, turşuları tek tek tadarım, üstüne bir saat denize karşı ense yaparım diyen ehl-i keyf insanların tekkesi."
1976 yılından beri servis veriyormuş. Vona, Perşembe'nin eski adıymış.
Adres : Çaka Tünel Mevkii Perşembe / Ordu
Telefon : 0452 587 21 37
Telefon : 0452 587 21 37
Sahil yolunun deniz tarafında yer alıyor, Hoynat Kalesi karşısında ve sağında solunda belirgin bir şey yok, kaçırmamaya dikkat etmek gerekiyor. Yakınındaki en belirgin yer, Samsun-Ordu istikametinde Hoynat (Çaka) Tüneli. Restoran, tüneli geçtikten hemen sonra solda kalıyor. Çaka Tüneli'nin manzarasına da ayrıca bayıldım. Tünelin hemen paralelinde minik bir ada var:
Bu adacığın paralelinde sahil yolundaki Hoynat (Caka) Tüneli var. |
Özellikle vejeteryan ya da vegansanız ya da her türlü balığı yerim diyenlerdenseniz burası tam size göre. İşte Ordu'nun yöresel lezzetlerinden birkaç örnek: Kara lahana dolması (pancar sarması), kara lahana çorbası (pancar çorbası), Yalıköy köftesi, yağlı (pide), içli tava, keşkek, hamsi köftesi, yumurtalı sakarca, Tirmit Mantarı kavurması, hoşkıran kavurması, ısırgan yağlacı, fırın fasulyesi, patates kayganası, karayemiş kavurma, patates mıhlama, ceviz helvası, kabak muhallebisi, kuymak, yumurtalı sakarca, karayemiş kavurma, mısır ekmeği (fotoğraflar için bkz: http://www.vonalicelal.net/karadeniz.htm)
Uzun bir merdivenden aşağıya doğru inip, denize yaklaşıyorsunuz. Vonalı Celal ve ailesinin evi restoranın üst katında.
Merdivenin sonunda "turşu dünyası" ve onlarca turşu seçeneği var:
Turşuya sirke katmıyorlarmış, tuzu da çok az. Sirkeye asit de kattıklarını da bilmiyordum. Ama gerçekten bu sirkeler farklı. Eve üç bidon getirdik. Her akşam yiyoruz. En ufak bir rahatsızlık hissetmiyoruz. Kontes de kıtır kıtır yiyor. Kızımın yeme alışkanlıklarına çok güveniyorum (Elimden geldiğince yemek istediklerine ve istemediklerine müdahale etmedim. Mesela tüm yaz muz yemeyen kızım bu hafta muz yemeye başladı. Nasıl yapıyor bilmiyorum ama mevsim meyvesini fark edebiliyor.). Kontes bu turşuyu sevdiyse, turşu katkısız demektir :)
Turşunun faydaları için bkz:
http://www.sadehayat.com/kalbi-korumak-icin-5-dogal-yol/
http://bestebonnard.blogspot.com/2012/01/kotu-bakteri-iyi-bakteriler-alman-usulu.html
http://basitbiryasam.blogspot.com/2012/03/ev-yapimi-el-yapimi.html
Gittiğimiz mekanın has bir Karadenizli'ye ait olduğu sağa sola iliştirilen tabelalılardan belli oluyordu :)
Biz kahvaltı etmeye gitmiştik, kahvaltı tam benim istediğim gibi serpme ve yeteri kadardı, tadı nefisti, ayrıca en sevdiğim şey: Açık mutfakta gözümüzün önünde pişirilip, sıcak sıcak servis ediliyordu.
Görüldüğü gibi kredi kartı geçiyor. |
İşte açık mutfak. İçerideki teyzeleri çekmedim ama hepsinin ellerine sağlık. |
Kahvaltıda bile vardı turşu ve fasulye kavurması... |
Merulcanlı kaygana |
Sol tarafta görülenler minik mısır ekmekleri |
Kahvaltıdaki tek tatlı baldı ve Kontes kaşık kaşık yedi bu baldan. |
Yemek yerken izlenen manzara ayrı güzel:
Vonali Celal'den çıktıktan sonra yazsa, Perşembe Fatsa arasındaki beyaz kumu ile ünlü Çaka Plajı'na uğrayabilirsiniz. Eğer Ordu-Samsun yönünde gidiyorsanız yemek yedikten sonra Medreseönü Beldesi'nde Uzun Saçlı'nın Yeri'nde odun ateşinde demlenmiş çay içebilirsiniz. Biz aksi yöne gittiğimiz için uğrayamadık ama aklımız da kalmadı değil. Burası da uçurumun kenarındaymış ve çaydan başka bir şey servis edilmiyormuş ve çayı da siz sipariş ettikten sonra demliyorlarmış, o nedenle bir 1 saati gözden çıkarmak gerekliymiş.
Mehmet Yaşin'in Yol Üstü Lezzet Durakları sayfasındaki Vonali Celal yazısı ve orada yapılan çekimin video kaydı:
http://www.lezzetduragi.net/vonali-celal-tursu-balik-r160.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder